Çanakkale' nin Merkezinde Tarihin Derinliklerine Yolculuk

Çanakkale merkezinde yürüme mesafesinde bulunan tarihi alan ve mekanlar görülebilir, Çanakkale'ye özgü yerel tatlara ve hediyelik eşyalara ulaşılabilir. Etkinlik yürüyerek tamamlanabileceği gibi bisiklete binerek de gerçekleştirilebilir.

Tarihi Yalı Caddesi

Çanakkale'nin merkezinde Tarihi Yalı Caddesi'nde geçmişten günümüze ayakta kalan yapıları görerek zamanda gezinti yapılabilmektedir.

Çanakkale tarihinden günümüze ayakta durmayı başarmış birçok yapı burada yer almaktadır.

Çimenlik Parkı

Çimenlik Parkı, içerisinde Tarihi Çimenlik Kalesi, Nusrat Mayın Gemisi yüzer maketi ve Deniz Müzesini barındıran, Çanakkale'nin merkezindeki en güzel yerlerden bir tanesidir. Çimenlik Parkı içinde yer alan Çimenlik Kalesi, Kilitbahir Kalesi'yle birlikte boğazın en dar yerine (1253 mt.) 1461-1462 yıllarında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Çimenlik Kalesi dış surlar ve iç surlar olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Kalenin giriş kısmında 15 metre yüksekliğinde yumak biçiminde bir kule mevcuttur. Kulenin yanında bir adet camide mevcuttur. Ayrıca kale 4 katlıdır. Çimenlik ve Kilitbahir kaleleri plan bakımından alışılmış şehir surları ve iç kale düzenine sahip kalelerden farklıdır. Daha çok belli bir mevkiyi savunmak için tasarlanmış, özel planlara sahip tümüyle askeri amaçlı yapılardır. Tarihinde daima büyük denizciler yetiştirmiş Türk Milleti'nin, seçkin denizcilerden birisi olan Piri Reis'in ünlü kitabı Kitab-ı Bahriyesi'ni yazdığı bu kale bir zamanlar Kale-i Sultaniye ismi ile anılmıştır. Bugün halka açık müze olarak kullanılmaktadır. Çanakkale (Gelibolu) Savaşları'ndan günümüze kadar ulaşan bazı bulguların, parçaların, üniformaların ve yazıların sergilendiği Askeri Deniz Müzesi ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin kahramanlarından Nusrat Mayın Gemisi'nin orjinaline yakın hali de müze olarak Çimenlik Parkı içinde yer alır.

Çarşı Caddesi

Çanakkale'nin eski yerleşim alanı olan bu caddede tarih ile iç içe olan yapıları görebilirsiniz. Burada aynı zamanda alışveriş de yapabilirsiniz.

Çanakkale'nin kalbinde yer alan ve tarihin izlerini taşıyan, araç trafiğine kapalı Çarşı Caddesi'nde yürüyerek veya bisikletiniz ile gezinti yapabilirsiniz. Çarşı caddesi ortasından geçen bisiklet yolunu kullanarak bisiklet ile de gezmeniz mümkündür. Çarşı Caddesi içinde tarihi yapıları barındırması yanında aynı zamanda alışveriş yeri olduğu için burada aradığınız şeyleri bulmanız mümkündür.

Aynalı Çarşı

Çanakkale'nin eski yerleşim alanı Çarşı Caddesi'nin sonunda yer alan bu çarşı Meşhur Çanakkale Türküsü'ne konu olmuş hem tarihi bir değerdir hem de Çanakkale'ye özgü hediyelik eşyaların satış alanıdır.
Aynalı Çarşı, 1890 senesinde şehrin Musevi cemaatinin ileri gelenlerinden Eliyau Hallio tarafından yaptırılmıştır. Çarşının asıl adı "Passage Hallio"dur. Ancak girişinde her iki taraftaki aynalardan ötürü Aynalı Çarşı olarak ünlenmiştir. Çanakkale'nin meşhur Çanakkale Türküsü'nde de Aynalı Çarşı'nın adı geçmektedir. Çarşı, Gelibolu Savaşı sırasında bombalanmış ve yangınlarla yıkıntı haline gelmiştir. Mondros Ateşkes Anlaşması peşi sıra Çanakkale'yi işgal eden İngilizler, işgal süresince (1918-1921) çarşıyı atlarının barınağı, “ahır” olarak kullanmıştır. 1921 yılından sonra bir süre, (giriş kapısı haricinde) harabe olarak kalmış ve kullanılmamıştır. Tapu kadastro kayıtlarında bedesten arsası olarak gözüken alana daha sonraları dükkanlar yapılmıştır. 1967'de bugünkü halini almıştır.
Çanakkale Savaşları'nda Çanakkale Türküsü'ne konu olan Aynalı Çarşı tarihi yapısı ile görülmeye değer yerlerden birisidir. İçerisinde yer alan dükkanlardan Çanakkale'ye özgü Troya Atı ve Abide replikaları gibi hediyelik eşya ve kumaştan müzik aletlerine kadar birçok şeyi bulabilirsiniz.

Korfmann Kütüphanesi

2005 yılında hayatını kaybeden Troya Kazı Heyeti eski başkanı Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann'ın, 6 bin kitap ile 10 bin makalesini bağışladığı Korfmann Kütüphanesi tarihi ve kültürel bir miras niteliğindedir.
İlk inşasının 1890 yıllarında olduğu tahmin edilen bina bugüne dek, kilise, okul gibi pek çok değişik alanda hizmet vermiştir. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra Tekel İdaresi'nce tütün deposu olarak kullanılmıştır. 2006 yılında yapı restore edilmiş ve 2007 yılından bu yana Korfmann Kütüphanesi olarak hizmete açılmıştır.
2005 yılında hayatını kaybeden Troya Kazı Heyeti eski başkanı Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann' ın, 6 bin kitap ile 10 bin makalesini bağışladığı Korfmann Kütüphanesi Tarihi ve Kültürel bir miras niteliğinde olup, burada Troya hakkında çeşitli bilgileri bulabilirsiniz.

Havra

Kentin günümüze kalan tek sinagogu, halen Mekor Hayim adıyla bilinen yaklaşık 200 yıllık yaşayan sinagogudur. Eski Havra Sokak olarak da bilinen Büyük Hamam Sokak'taki bina önce köşk olarak inşa edilmiş, daha sonra sinagoga dönüştürülmüştür. Bina, II. Dünya Savaşı yıllarında askeri gereksinmelerle kullanıldı, Eylül 1945' de cemaate iade edildi ve o yılın Roş Aşana (İbrani takvimine göre yılbaşı) Bayramı'nda hizmete girdi. Nisan 1964' de restore edilen sinagog on bir yıl kullanıldıktan sonra, kentte Yahudi nüfusu çok azaldığı için otuz yıl boyunca düzenli ibadet yapılamadı. 2003 yılında başlayan onarım ve iç düzenleme çalışmalarından sonra sinagog 29 Ekim 2005 günü, İstanbul' dan ve yurt dışından gelen eski Çanakkale kökenlilerin de katılımıyla düzenlenen bir dini törenle tekrar ibadete açıldı.
200 yıllık geçmişe sahip olan bina hem tarih hem de ibadet açısından öneme sahiptir. Üç tarafı sokakla çevrili sinagogda ibadet, kentte yerleşik Yahudi nüfus olmadığından ancak yeterli sayıda ziyaretçi olduğunda yapılabilmektedir.

Meşhur Peynir Tatlıcısı Kadir Usta

Çanakkale'nin merkezinde Arap İbrahim Paşa Caddesi'nde 40 yılı aşkın tecrübesi ile Helvacı Kadir Usta Çanakkale'ye özgü peynir tatlısında marka olmuştur.
1979 yılından bu yana Çanakkale'ye özgü peynir tatlısında marka olan Kadir Usta mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden birisidir.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi

200 yıllık tarihi binası ile hem Osmanlı hem de Cumhuriyet dönemi mimari özelliklerine sahip görülmeye değer yapılardan birisidir.
Yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen yapının ilk iki katı, işlev ve mimari detayları ile 1800'lerin Çanakkale'sinin özgün sivil mimari örneklerinden biridir. Yapının 3. katının ise Cumhuriyet Dönemi'nde (1930'larda) inşa edildiği belirtilmektedir. 1936 yılından itibaren otel olarak kullanılan yapının daha önceleri ticarethane ve bir dönemde Askerlik Şubesi olarak kullanıldığı bilinmektedir. 2009 yılından bugüne Müze ve Arşiv binası olarak hizmet vermektedir.

Tarihi Yalı Hanı

Troya kazılarını başlatan Heinrich Schliemann'ın kazı çalışmaları esnasında ikamet ederek çalışmaları yürüttüğü, Kazı Başkanlığı yapan M. Osman Korfmann'ın araştırmalar yaptığı Yalı Hanı kentin doğal bir tarihi mirası. Zamanında altında atların barındığı, üstünde insanların yaşadığı Çanakkale'nin üç hanından geriye kalan tek han.
1800'lü yıllara uzanan tarihi ile Çanakkale'nin vazgeçilmez değerleri arasında olan yalı hanı içerisinde barındırdığı kitapçıları ve cafeleri ile turistlerin uğrak noktalarından birisidir.