Behramkale
Behramkale, Edremit Körfezi ile Lesbos Adası’nın (Midilli) karşısında, bir volkanın eteğinde, Andezit Kayalıkları üzerinde kurulmuş, Antik Çağların önemli yerleşim merkezlerindendir.
Behramkale (Assos Antik Kenti) Tunç Çağından itibaren yerleşimin olduğu büyük bir şehirdir. Assos antik kenti, sönmüş bir volkanik tepe üzerinde yer aldığı için yapımında işlemesi zor ama son derece dayanıklı olan andezit taşı kullanılmıştı. Bu kentte yapılan lahitler antik dünyada çok meşhurdu ve bedenin hızlı bir şekilde toprak olmasını sağladığı için "insan yiyen lahit" olarak adlandırılırlardı. Anadolu'nun birçok yöresine Assos'tan lahit gönderilirdi. Thrakia, Lydia, Pers İmparatorluğu, Galyalılar, Bergama Krallığı ve Bizans İmparatorluğu dahil tarihinde bir çok büyük devletin hüküm sürdüğü bu antik şehirde günümüzde Akropolisdeki Athena Tapınağı, Bizans surları, Hüdavendigar Cami, akropolisin eteklerinde arkaik devirden antik yol ve iki kenarındaki mezarlar, şehir sur duvarları, Gymnasion, Agora, Stoa, Bouleuterion, tiyatro ve kilise kısmen ayakta kalmış yerlerdir.
3000 yıllık tarihi şehir size çağlar arasında gezinti sunmaktadır. Behramkale antik kenti Lidyalılardan Perslere, İskenderden, Osmanlıya kadar birçok medeniyetin izlerini taşımaktadır.